Brunei Weather

: Top of Page : Please Visit Our Sponsors:

Sunday, April 29, 2007

Perkahwinan Melayu (Malay Wedding)


Lama sudah rasanya saya tak menulis maklumlah kerana kesibukan tugas serta ada komitmen yang lain. Kali ini saya ingin memaparkan majlis perkahwinan orang melayu kitani dengan mengunakan ilustrasi gambar2 yang yang saya petik. Dua minggu lepas saya telah berpeluang mengambil gambar majlis perkahwinan dari acara nikah, bedak, hari perkahwinan, basuh kaki (tradisi sebelah Tutong), berambilan & muleh tiga hari. Sebelum ini saya berjumpa beliau untuk meminta persetujuan memasukkan gambar majlis2 perkahwinannya kedalam ruangan blog ini.

Gambar diatas adalah menghulur berian (wang hantaran) kebakal isteri sebelum acara akad nikah dimulakan.

Salah satu hantaran barangan dari pihak lelaki kepada pihak perempuan iaitu bakal isteri.Majlis ini amat meriah serta unik bagi pelancong asing bila mereka menyaksikannya.


Barangan diatas adalah barangan tradisi kita yang dipakai bagi pihak lelaki ketika majlis berbedak berlangsung.Dan ini pula adalah ketika majlis hari perkahwinan dimana sebelum pihak lelaki masuk kerumah acara pusingan naga sebanyak tiga kali dilakukan.Selepas acara persandingan pengantin akan keluar rumah untuk diperlihatkan para jemputan yang hadir ketika itu. Dan gambar disebelah adalah acara 'basuh kaki' ianya adalah salah satu tradisi yang unik daerah Tutong
Sebelah malam pula majlis berambil-ambilan diadakan dimana kedua mempelai akan disajikan dengan silih berganti makan bersuap-suapan antara satu dengan yang lain.


Selepas tiga hari mempelai kan balik kerumah ibubapa sang suami yang dinamakan malis muleh tiga hari. Kedua mempelai makan malam bersama kedua ibubapa dari kedua-dua pihak.

BPJ: Terimakasih kepada kedua mempelai Ainool & Safwanah diatas courtesy gambarnya dan "Selamat pengantin baru"

No comments: